fadzli.com | blog

 

bandar nusaputra, almost there..

a place to call home of my own… part II
16-view-from-master.jpg
last friday, khairi said some dude from nusaputra call him to inform that house is almost completed, just final touchup, electrical and water supply and landscaping still left.

i simply could not believe what i heard, since last time i visit, sh*t still everywhere.

out of curiosity, i pay a visit after completing aqiqah assignment for anak sedara mariam (this would be another great entry later). And i am very happy with the progress. So far what’ve been told is true.

i heard next month they will submit a CF, if all smooth and as expected, probably in 3-4months most probably we can start doing renovation (grill, lamp, fan etc…)… did someone mention kitchen cabinet? – no budget ok. ***run away… far far away…**

nusaputra-panorama.jpg

complete collection is in my gallery



RSS feed | Trackback URI

42 Comments »

Comment by nusaputra boyz
2008-11-13 12:01:37

mmg best dapat rumah baru.. manyak siok ..loooo

Comment by fadzlizuka
2008-11-13 13:10:27

memang manyak syok… sudah tak larat duduk jauh pun satu hal.. :)

 
 
Comment by abuqassim Subscribed to comments via email
2008-11-13 18:54:43

Nice house bro – Awat gambar rumah tu contrast (belah kiri) lebih??

Comment by fadzlizuka
2008-11-13 20:30:40

hahhaaa.. ntah la abu, tingkap tinted (graduated ND filter) kot :D

 
 
Comment by Azali
2008-11-14 08:25:59

Saya baru beli rumah di precint 1 (sub-sale) & dr gallery ni banyak dapat idea nak renovate rumah yang sedia ada.. design tak banyak berubah cuma kelemahan2 dari precint 1 byk improved di precint 2.. porch depan takde pillar & taklah membukit, dapur extend sampai belakang, tingkap belakang dll.. tahniah bro.. teruja melihatnya..

Comment by fadzlizuka
2008-11-14 10:06:33

thanks azali, bagus la kalau diorang dah improve :)

tapi bila membeli precinct 2 tu harga nya melambung compared dari precinct 1, tak tahu lah berapa pulak harga precinct2 lepas ni..

 
 
Comment by nanako
2008-11-14 20:51:33

tak sabar nk dok umah baru… tp banyak pening woo mau masuk rumah baru….
adakah ‘idaman’ akan menjadi kenyataan…???

 
Comment by raja Subscribed to comments via email
2008-11-15 10:24:19

Hi Fadzli,
I am Raja, your future neighbour. My house type Idaman no 15. Email me at raja@vicra.info. So many things to discuss.

Comment by fadzlizuka
2008-11-15 15:01:17

Hi Raja, welcome aboard, lot of thing to talk from my part as well…:)

 
 
Comment by anilezfa
2008-11-16 04:11:40

apa lagi .. kitchen cabinet satu .. hahhhahahhaa

 
Comment by raja Subscribed to comments via email
2008-11-16 08:50:51

How many Idaman owners are on board? I have 3 other friends bought at same row, house no 5(Bala), 27(Radha) and 41(Siva). It will be nice if we know our neighbours before moving in so that we can do so many plannings. I am reachable at 017-8731155.

Comment by fadzlizuka
2008-11-16 10:21:09

mail sent :)

 
 
Comment by erin
2009-01-19 11:41:39

Mine is no.20 precint 2 Idaman.. Just bought from developer in Dec2008, terus dah nak siap..kopak gak fikir renovation lak pasnih.

Comment by fadzlizuka
2009-01-20 10:53:09

hi erin, welcome aboard :)
kita pun sama, tengah kopak fikir pasal renovation pasni :P

 
 
Comment by erin
2009-02-16 10:47:49

mane nak quot contractor bikin store bwh tagga tuh erk? agak2 lam bajet brp erk??? I love staying in Puchong btw.. :).. Kalu store bwh tangga tuh elok buat batu ke board erk? mana murah? sbb tgk buat board cam kat show unit tuh cam cantik… heheh

 
Comment by erin
2009-02-16 10:52:43

fadzlizuka.. bleh bg x kalu u ada no kontraktor2 tuh..one more thing.. bilik blkg tuh best gak kalu dpt kontraktor ceramic tiles siap2, leh terus pasang.. hehehe

 
Comment by erin
2009-02-16 10:54:02

ada sape2 tahu ke my neighbour at no. 18 and no. 22? sapa lah my future neighbour nanti.. harap2 dpt jiran yg okay.

 
Comment by Fi3 Subscribed to comments via email
2009-02-24 15:25:32

Salam semua..

Hi, i’m Fitri, yr 2 b neighbours. Nice to know u all.

When i read all the comments, u all bought Idaman d Super Link house eh… Mine is Saujana Type (d Setinggan Link – smaller version house). Next week nak collect kunci… yippeee…

- Anyone staying at Jalan Nusaputra 4/2A ?

- Me have to pay RM 2K b4 collecting key due to late payment interest. Why eh?

Many Thanx- Fi3

P/s Fadzli, TQ for sharing Nusaputra info to others.

Comment by fadzlizuka
2009-03-04 22:23:16

Fi3, before collect key try la discuss dgn diorang.. kadang2 bukan salah kita pun, tunjuk kan kronologi bak kata Fis.

hopefully diorang lift the late paymnt interest takpun sekurang kurangnya bagi diskaun.

 
 
Comment by Fis Subscribed to comments via email
2009-03-04 14:05:41

salam, i no.17, next week amik kunci..fi3,u kena rm2k..better check balik surat yang cc kt u..prepare kronologi then sent to BPA..fight for ur right

Comment by fadzlizuka
2009-03-04 22:21:31

ehh fis, number 17 ke? macam mana number rumah kita sama ni? :)
mine lot B-9, 4/2C

 
 
Comment by Fis Subscribed to comments via email
2009-03-06 10:56:03

sorry, no.13, (saujana) LotA76. 4/2B :-)

 
Comment by Fi3 Subscribed to comments via email
2009-03-10 09:53:14

Salam semua..

TQ untuk nasihat yg bernas. Pemaju dah kurangkan 40% penalti. Skrg tgh fight ngan bank utk bayar balik penalti tu.

Harap2 dpt jumpa sumua dlm bulan april camtu.

 
Comment by langsuir Subscribed to comments via email
2009-03-15 03:40:50

Mine no 22 ….wah…byk org IT-literate duduk Nusaputra… penuh la wifi signal nnt =)

selamat berjumpa di Nusaputra

 
Comment by langsuir Subscribed to comments via email
2009-03-16 19:45:38

You guys dah check defect? Brp lama diorang nak repair defeect agak2 eh?

 
Comment by Fi3 Subscribed to comments via email
2009-03-17 11:12:48

sy dah check defect, diorg tg repair skrg… lebih kuang 1bulan estimatn time

 
Comment by fadzlizuka
2009-03-17 18:46:14

ha’aah saya pun dah check, diorang mintak 1 month utk fix defect. tapi takat ni dah 3 weeks since diorang inspect, tadi i pergi still tak fix lagi :(

bnyk gak jumpa dgn bakal2 jiran masa ke sana.. so far ok lah semua friendly2 n baik2 belaka. :)

 
Comment by langsuir Subscribed to comments via email
2009-03-17 19:15:49

wow lama tu nak reper defect…hmm…..api air pon belum masuk lagi…

 
Comment by homeowner
2009-03-18 03:13:19

You guys, come and discuss whatever is related to our soon to be home in nusaputra.com.

It’s good to know so many IT-literate neighbors..hehe!

 
Comment by shafiq Subscribed to comments via email
2009-03-18 23:26:23

salam semua,

i am shafiq & soon to be your neighbour. mine is house lot A62 type saujana. tak ingat nama jalan.
still waiting for bank to reimburse the money to developer. sesiapa yg dah ambil kunci, mind telling apa yg we have to pay?
nice knowing ramai yg akan jadi neighbour. hopefully nanti boleh jumpa.

Comment by mushimushi Subscribed to comments via email
2009-03-19 22:07:31

Hi,

I have a unit of Idaman superlink house at Nusaputra. Build up is 3,320 square feet. If there is any of you or your friend is interested to buy can contact me.

Comment by erin
2009-07-12 12:37:15

Why mau jual huh?!

 
 
Comment by fadzlizuka
2009-03-20 21:23:19

if im not mistaken kena prepare 400 ringgit (deposit 3 month + advanced 2 month). ineed to check the letter again.

 
 
Comment by Awimbawe
2009-03-20 17:04:30

Uish.. lambatnyer nak tunggu diorang repair defect.
Me and my husband buat appointment paling awal dpt 2 April.. tarikh sebelum tu semua dah penuh.. Klu nak kena tunggu lagi sebulan nampak nyer pindah dalam bulan May…Erghhh… lambatnyer..

My house Lot A99.. Selamat berjiran..

 
Comment by Osman
2009-04-11 21:08:14

Sronoknye rumah baru??? Pening kepala bila nak amik kunci,late payment about 2k,gaduh2 ngan Foo n Lee,dpt le 1.7k ++,deposit renovation 1.5k, deposit meter air sementara 80, gaduh sikit,dptle free. I ingat xpayah le bayar deposit meter air lagi,cukuple deposit yg kita bayar dulu,depa yg xbuat kerja ikut rule,bukan kita.Bersatulah bawah persatuan kita.

Kalu nak kontraktor yang kerja baguih, boleh juga tengok kerja yg dia buat dgn harga yang cukup berpatutan di rumah saya.
osman 0133582322

 
Comment by erin
2009-07-05 13:35:51

Hi all,
lama dah tak drop in sini. Btw, celcom hsdpa sini ok jek, i worked with Celcom, berbangganya rasa… hehe.
Alhamdulillah dh get to know jiran, byk ekk Malay owned umah sini, alhamdulillah. Dah almost 2 bln dok sini semua ok. Dulu i buat defect pun experience benda yg sama, late fix. Tapi kena push they all, i tangkat terus kepala kontraktor yg responsible, they called him Yono. Mmg kena push sket baru keje jln, hehe. Jom kita fight ramai2 kat management mintak turunkan cost maintenance fee bln2 nak? Selalu i dgr umah taman lain yg gated maintenance fee diorg dlm 30-40 jek sebln. Ni sampai 80 sebulan, dh double tuh..

Hi langsuir,
U owner no. 22 Jln Nusaputra 4/2D ya??.

Comment by langsuir Subscribed to comments via email
2009-07-05 19:16:03

Erin, 4/2A :-)

 
 
Comment by erin
2009-07-05 13:41:48

Btw, i ada dgr ada 1 jiran i nih dia buat plaster ceiling all over in house (end lot) only rm4.5k jek… really quite good price huh? Just imagine yg intermediate unit pun dah 3320sqf nikan pulak end lot. Pastuh dpt harga murah mmg bestttttt !!!. Tapi i dah stay la pulak in the house, so nxt year bonus budget ler… aminnnnnnnn… :-)

 
Comment by Sue
2009-10-07 15:21:57

your first picture, the house beside the end lot tu, my house :)

 
Comment by erin
2009-10-12 17:18:23

ic.. what is your house # sue? :)

 
Comment by Rahayu Subscribed to comments via email
2010-08-23 16:38:38

tengah mencari2 rumah… sape2 tau rumah untuk dijual kat nusaputra email saye yer dgn hargenye … rahayu82@hotmail.com… tk

 
Comment by DAHLAN
2010-12-02 09:55:38

ADE SAPE2 NK JUAL RUMAH AREA NI TAK? BGTAU SAYE EK..

 

OR leave your details below

Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
URI
Subscribe to comments via email
Your Comment (smaller size | larger size)
You may use <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> in your comment.

Trackback responses to this post