fadzli.com | blog

 

bandar nusaputra interchange III

Hopefully this would be the last update for the interchange. You can refer to here and here for previous entry

One of my blog reader posted the following details in my previous entry (thanks forest!)

Progress as of 25th October 2009

Suddenly the progress is slow dramatically… I have no idea why suddenly not much progress at site for this month. Hopefully they still be able to meet the estimate dateline by this end December 2009.


Progress work at site:
1) Compact Sub
2) Road base + sand
3) 2nd layer of road premix (at straight, curvature & ACDC lane)
4) Road line, road sign & guard rail
5) Landscape work

Remaining work at site:
1) Premix (ACBC – 1st layer before it goes to 2nd layer) – estimated 2 km left from nusaputra heading to cyberjaya
2) Pavement/turf at median & side road
3) Turfing works at slope area
4) Road accessories i.e. road mark, sign post etc.

Really hope the interchange will be ready by this end December. Enjoy the pictures :)

the overview
01-nusaputra-interchange-part-III

development on housing area (nusputra, amanputra) side
02-nusaputra-interchange-part-III

development on cyberjaya, science park 2 side
03-nusaputra-interchange-part-III

overview pics again, excuse the picture quality, im taking this shot while driving.
04-nusaputra-interchange-part-III

soon this will be the main entry from elite highway to Cyberjaya.
05-nusaputra-interchange-part-III



RSS feed | Trackback URI

21 Comments »

Comment by ct
2009-11-13 13:50:33

*sigh*
betul la bro, bila la nak siap kan?tayar kereta tu tak sampai setahun dah kena ganti (yes, keempat-empat) sejak lalu jalan tak siap tu..

Comment by fadzlizuka
2009-11-13 22:45:53

tadi masa nak balik.. nampak semua jalan masuk keluar dia dah buka.. meriah pulak nampak banyak kereta…

paling tak tahan, signboard tulis :- puchong, bandar nusaputra.

 
 
Comment by ac
2009-11-16 11:51:22

fadzli,

dah open for traffic ke interchange tu?
btw, thanks for the regular update.

Comment by fadzlizuka
2009-11-16 14:35:49

not officially rasanya, tapi nampak banyak betul kenderaan keluar dan masuk.

 
 
Comment by fadzlizuka
2009-11-17 07:43:33

passing by last night, the road light is on and functioning… it’s a matter of time now…

 
Comment by normster
2009-12-20 21:04:31

sorry bro, just drop by and wanna ask about this interchange. is it fully operated now, i mean it can be fully utilised by nusaputra residence and sewaktu dengannye?

 
Comment by ishak
2010-01-18 11:42:33

just passed by yesterday.. from cyber, stop by at SSC just to check it out and later try to reach Nusaputra from the new road. It was LOCKED right at the junction of Nusaputra/Amanputra!!!
So I went to the other way, through Puchong and by the time we reach at the same point (from the other site), its already opened!!! someone already unlocked it. Who’s holding the key???
grrrrrrr..

Comment by MdYus
2010-01-31 18:03:54

Hi all,
Anyone knows what actually happened as the work on access road has stopped since last Nov/Dec. Now got to use tanah merah road…

 
 
Comment by Faizan
2010-02-09 16:29:14

Actually saya ada tanya PKNS berkenaan dgn interchhange ini.. saya difahamkan jalan penghubung sepanjang 2km ini dibina oleh pemaju Nusaputra(dah lupa apa nama dia..Unggul apa ntah..). Jadi mintak tolong lah kawan2 di Nusaputra untuk mendesak pemaju anda menyiapkan ichange tersebut untuk kebaikan semua. Paling tidak pun kalau dia tidak buka.. buka jalan yg belum siap itu untuk kita lalu.. Semalam dia dah buka tapi baru sebentar tutup balik. Jalan tanah merah kat belakang pun sudah ditutup.. So saya tgk penduduk2 di sini sudah tiada pilihan. Saya tgk yg byk pakai jalan tanah merah inipun penduduk Nusaputra.. Jadi maybe kita boleh desak pemaju Nusaputra sebab dia yg jual rumah ini pada kita dgn harga mahal dan menjanjikan jalan itu sejak bertahun2 dulu….

 
Comment by MdYus
2010-02-12 08:05:45

Salam Faizan,
TQ for the info…saya pun antara pengguna tanah merah…semalam masa balik saya tersangkut kat hujung bridge t sebab depa dah tutup kedua2 access roads. Kenalah patah balik ikut pulau meranti…

saya pun hairan apa salahnya jika jalan blum siap dibuka untuk kemudahan penduduk lagi pun saya tengok takde pun kerja2 in progress ata jentera2 bob the builder kat situ…

apa2 pun mungkin sahabat2 nusaputra dapat demand dari pemaju…sebab saya tengok dlm brochures rumah2 situ ada tunjuk simpang tu….

TQ also to fazli for maintaining this tread….

 
Comment by shahril
2010-02-23 12:20:25

smlm try flyover ini from Putra Perdana/Nusa putra straight to MMU Cyberjaya.

Distance only 4KM!!

Cuma yang jadi tandatanya bila Flyover ni nak siap sepenuhnya dan dibuka kepada orang ramai..??

P/S: lubang yang dikorek oleh pemaju telah dikambus oleh rakan2 yg perihatin :-)

 
Comment by shahril
2010-03-08 14:24:25

Berikut adalah jawatan dari Majlis Perbandaran Sepang berhubung status terkini flyover tersebut:

Terima kasih di atas aduan pihak tuan.

1) Untuk makluman pihak tuan,pihak majlis telah dimaklumkan oleh PNSB sebagai pemilik projek bahawa mengikut jadual persimpangan bertingkat ini sepatutnya dibuka pada April,2010.Walaubagaimanapun,terdapat mendapan tanah yang berlaku dikawasan ini yang mungkin akan menjejaskan tarikh sebenar pembukaan.Pihak PNSB sedang berusaha untuk memperbaiki mendapan itu sekarang ini.

Jika terdapat sebarang pertanyaan,sila hubungi Pengarah Kejuruteraan Majlis Perbandaran Sepang En.Zulkefli Bin Mohamed Arif ditalian 03-83190200 Ext:232.

Sekian, terima kasih.

Comment by elaine looi
2010-05-03 14:10:49

Thanks for your info, i’ve checked with En Zul, he informed me that it will be ready by end of June 2010 if there’s no further delay cox they have to propose some traffic lights in front of amanputra. I’m one of the nusaputra residents since 2008. It has been a long time since this highway took place.

Comment by fadzlizuka
2010-05-05 23:13:20

thanks for the update Elaine. Folks, End of June is the day. i can’t wait :)

 
 
 
Comment by chip
2010-04-02 10:27:48

Kalau ada jawapan yg konkrit dari MPS (spt diatas ni) baru lah
lega sket.
Semoga dipercepatkan proses baikpulih.

thanks to shahril for the info.

 
Comment by yuss
2010-04-30 15:26:03

any update on interchange….macam dah berkubur terus je

 
Comment by shahril
2010-06-10 13:35:55

nampak mcm ada perubahan sejak minggu lalu…

jalan ke arah Cyberjaya dah siap diturap.. jalan ke arah NusaPutra dalam proses…

harap jangkaan hujung Jun2010 tercapai..

After this, owner in Aman Putra/Nusa Putra/Putra Perdana harga sewa boleh naik…

 
Comment by Sup yo!
2010-06-10 13:51:22

Belum berkubur, Nampaknya dah diorang dah turap dah jalan tue utk dua2 hala, yang aku perasan sekarang nie mereka sedang buat line2 putih kat atas jalan yg baru diturap tue.
Walaubagaimanapun, jalan tersebut belum dibuka lagi, mungkin kena tunggu depa pasang lampu jalan dan traffic light dulu kut.

 
Comment by AZZZ
2010-06-15 09:09:48

saya buat complaint kepada kerajaan negeri selangor 2 bulan lalu tentang interchange ini…dan sekarang sudah mula tar jalan itu…..memang hebat itu…

Comment by zul
2010-06-21 14:38:23

Hmm dari akhir tahun lepas lagi diorang mmg bercadang nak buka akhir Jun 2010.

 
 
Comment by Marcus
2010-06-18 10:04:00

Tolong update status bila interchange in buka untuk plublic….

 

OR leave your details below

Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
URI
Your Comment (smaller size | larger size)
You may use <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> in your comment.

Trackback responses to this post