fadzli.com | blog

 

of asam pedas power and bowling (part II)

Enough from the intro. Let’s proceed with part two report of our malacca trip. we decided to have asam pedas for dinner as ikan bakar trip would take longer time and it would be impossible to slot in a bowling event. pictures after the jump….

never heard of this outlet before, local folks said it’s the most famous asam pedas place. Avan brought us here to taste one of the finest (according to avan lah) asam pedas in Malacca. the shop called asam pedas power abang Piee – located at Jalan Puteri Hang Li Poh, Bukit China, Malacca.
008-asam-pedas-power

here is the Asam Pedas Power google map for your convenience.

View Larger Map

to be honest, i personally think the asam pedas is too hot/spicy (pedas).. haha.. maybe this kind of ‘hot’ more acceptable for local or negeri sembilan folks but definitely not for me. the taste is soo hot that it kills the aroma of the asam pedas. I’d like to suggest to the owner to give option to customer whether they want an original recipe or a moderate one which i think will suit broader customer. The price is very reasonable for common ahmads and aminahs :) erkkk… im suppose to post a picture.. ok here i come!

all the kerang, kepah and yang sama waktu dengan nya.
001-asam-pedas-power-dan-bowling
002-asam-pedas-power-dan-bowling
003-asam-pedas-power-dan-bowling

maybe you guys can help as i cannot distinguish between mackerel (ikankembung) and Scad (selar)
004-asam-pedas-power-dan-bowling

the collection of finest fish .. hehe.. the Grouper (Kerapu) and Barramundi (Siakap) FTW!
005-asam-pedas-power-dan-bowling

my kezen yang all single mingle but not available (i think)
005-asam-pedas-power-dan-bowling

005-asam-pedas-power-dan-bowling

another photographer in action. i feel so segan and want to hide my tinylittle camera when i saw that D300s. haha!
009-asam-pedas-power

mama azna and adik alyaa
010-asam-pedas-power

there you have it, our stingray asam pedas.. too hot, and my wife agree with me.
011-asam-pedas-power

alamak, this entry is getting too long.. i will continue the bowling part in my next entry lah….
those who prefer to watch in gallery, please click this link



RSS feed | Trackback URI

13 Comments »

Comment by aTan aHmad Subscribed to comments via email
2010-02-13 10:23:52

ohhh…aku plan nak jalan2 @ melaka selasa nie…..kena try gak nie…pedas2 ni fav aku…kekeke

 
Comment by nanako
2010-02-13 13:17:17

atan… aku yg tahan pedas pon rasa mcm nk pengsan mkn asam pedas ni :D
mmg surrender, mkn ikan nye saje…

 
Comment by waninan
2010-02-15 11:51:36

sebabtu xde pics masa kita tengah makan, kan? ekekek..kalu ade yg amik gmba pon, mesti gmbaq blur sbb tgn xdpt nk steady. heheh..pedaih sgt dohh…

 
Comment by MQ
2010-02-17 03:39:09

my opinion, tak sedap la asam pedas dia, we had better asam pedas melaka during our MMU years..maybe sebab lately tempat ni dah di glamer kan by word of mouth, jadi semua berpusu2 nak mkn kat situ..but back during our uni time tak de plak org kata kat bukit cina ni asam pedas sedap..hehe..

 
2010-09-11 22:17:52

SILA LAWATI BLOG KAMI ASAMPEDASPOWER.BLOGSPOT.COM,BUAT PELANGGAN YG TAK KUAT MAKAN PEDAS,KINI KAMI ADA MENU BARU,ASAM PEDAS KAMPONG( ASAM PEDAS MENDATAR ),BUAT MEREKA2 YG MINAT DGN ASAM PEDAS POWER YG KE ( KEPEDASAN TERLAMPAU ) TU KAMI MASIH MENGEKALKAN KEPEDASAN TOTAL YG MASIH PADA TAHAP SEPERTI BIASA,DAN KINI KAMI TELAH MENAMBAH SATU CAWANGANGAN BARU DI TAMAN SETIAWANGSA, UNTUK INFO SILA LAWATI BLOG KAMI ASAMPEDASPOWER ABG PIEE SETIAWANGSA.BLOGSPOT.COM,TERIMA KASIH

 
Comment by CintaRasa
2010-09-14 01:26:51

Betapa beradab dan beradatnya tokey kedai asam pedas ni, terjah dan lepas perasaan di blog org

http://www.cintarasa.com/cintarasa/2010/02/22/asam-pedas-melaka-part-2/#comments

 
Comment by fadzlizuka
2010-09-17 00:21:08

looks emotional lah the owner. he can choose to ignore or act professionally but please do not respond like that. aduh

haha abg mustar tu siapa? marah betul dia. anonymous ke? flame semacam competitor abg pie je.

 
Comment by fadzlizuka
2010-09-17 00:22:11

thanks. ramai yang cakap pedas, maybe ini solution dia. tapi my cousin (avan) hirup kuah sampai habis.. pelik betul.

 
Comment by emon
2010-11-09 01:31:26

nak kate by word of mouth xtau la tp rasenyer ramai pelanggan tetap..ermm..tp biase la lain org laen rase.kkan

 
Comment by RAZI
2011-04-18 08:15:14

hi memang sedap makan asam pedas ini dekat bukait cina tapi rami orang sampai kasteme sagop be diri tugu asampedas ini
pakcik dekat sentiwangse along sihat tak

 
Comment by nizam Subscribed to comments via email
2011-05-25 16:40:26

assalammualaikum……ni nk try promote kat u all smua,nk btol2 rasa asam pdas pling ori pnyer,u all try la datg sndiri kt kg sebatu merlimau mlaka..ini btol2 the real asam pdas..Tan Sri Rahim Noor pn smpai hirup kuah 2 mngkuk..tp warung ni time siang jer open,so klau trasa nk try,dtg la..just berpndukn singbord Asam Pedas Johor yg dletakkn kat tpi jaln…..ok,slmat…

 
Comment by zul
2012-05-17 15:02:43

Assalamualaikum & salam Sejahtera….Bagi orang Melaka, Asam Pedas dah jadi darah dagingnya…yg paling sedap adalah masakan emak…tu memang x boleh cari di Kedai atau Warong….Jadi Selera masing2, kadang2 harga juga memainkan peranan, samada mahal @murahnya sesuatu makanan tersebut…So, kalau semangkuk asam pedas berharga mahal, tentulah pelanggan mahukan yang berasap punya.

 
Comment by zul
2012-05-17 15:06:50

sebatu tu kat mana? area? Jln.Laidin,..Masjid…??

 

OR leave your details below

Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
URI
Subscribe to comments via email
Your Comment (smaller size | larger size)
You may use <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> in your comment.

Trackback responses to this post